1 Kasım 1924 tarihinde, müzik eğitimcisi ve sanatçısı yetiştirmek amacıyla Atatürk’ün büyük öngörüsüyle, İstiklâl Marşı’mızın bestecisi Osman Zeki Üngör’ün yönetiminde eğitim öğretime açılan MUSIKÎ MUALLİM MEKTEBİ, Cumhuriyetimizin ilk önemli eğitim ve sanat atılımıdır. Bugün ülke genelinde eğitim, öğretim, sanat etkinliklerini sürdüren eğitim fakültelerinin müzik eğitimi anabilim dalları, devlet konservatuvarları, güzel sanatlar fakülteleri ve yetişmiş müzik eğitimcisi, sanatçısı birikimimiz; Musıkî Muallim Mektebiyle başlatılan müzik devriminin ürünleri, kazanımlarıdır.
Musıkî Muallim Mektebinin açıldığı tarihsel 1 Kasım günü 2018 yılından itibaren Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED) tarafından Onursal Başkanımız Prof. Dr. Ali Uçan’ın önerisi ve Merkez Yönetim Kurulumuzun oybirliğiyle aldığı kararla “Müzik Öğretmenliği Günü” olarak ilan edilmiştir.
Bu kararımız gerek müzik eğitimcileri topluluğumuz içinde ve gerekse bütün sanatseverlerimiz arasında sevinçle, coşkuyla karşılanmış, derneğimiz açıklamalarına gönderilen binlerce kutlama iletisi ile MÜZED’in verdiği bu tarihsel karar, kamuoyu tarafından da onaylanmıştır. 1 Kasım Müzik Öğretmenliği Günü, 2022’de GÜ GEF Müzik Eğitimi Anabilim Dalı, HÜ Ankara Devlet Konservatuvarı, Mamak Belediyesi, MÜZED, SCA Müzik Vakfı, Ankara Devlet Konservatuvarlılar Derneği tarafından tarihî Musıkî Muallim Mektebi binasında açıkoturumla, konserlerle kutlanmıştır. 2023 yılı 1-3 Kasım günlerinde aynı kuruluşlarla birlikte ISME Uluslararası Müzik Eğitimi Birliği’nin, TÜRKSOY’un, TÜRKMEB’in de katılımıyla düzenlenen 4. Uluslararası İpekyolu Müzik ve Sanat Konferansında ve 5. Ankara Müzik Öğretmenleri Seminerinde yüzlerce eğitimci, sanatçı tarafından coşkuyla kutlanmış; tüm bu etkinlikler basında geniş yankı bulmuştur.
MÜZED uluslararası mesleki ağdaki seçkin konumu nedeniyle; Avrupa ile çevre ülkelere göre alanındaki en büyük dernek olması nedeniyle, bir yandan paydaşları olan ISME (Uluslararası müzik Eğitimi Birliği), EAS(Avrupa Müzik Eğitimi Birliği) gibi diğer oluşumlarla iletişimi sayesinde dünyaya açılırken, diğer bir yandan da TÜRKSOY(Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı) ile birlikte kurucusu olduğu TÜRKMEB (Türk Dünyası Müzik Eğitimi Birliği) aracılığı ile Türk Dünyası Ülkelerine ve KKTC’ye açılım sağlayarak, ülkemizi tüm dünyada başarıyla temsil etme misyonunu giderek artan bir başarıyla üstlenmeye devam edecektir.
Uygarlığı hedefleyen tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de toplumsal kalkınmanın, üretimi çoğaltmanın yolu kültüre, sanata, eğitime yatırımdan geçer. Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu gerçekliği Onuncu Yıl Söylevinde şu sözlerle vurgulamıştır: “Türk milletinin tarihî bir vasfı da, güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir.”.
1 Kasım Müzik Öğretmenliği Günleri, alanımızla ilgili meslekî kutlamaların, coşkunun, dayanışmanın yanında kaçınılmaz olarak alanımızda yaşanan sorunları gündeme getirmenin, bu sorunları ilgililere duyurmanın, birlikte çözüm yolları aramanın da yoğun biçimde yaşanacağı günler olmaktadır.
2024 1 Kasım Müzik Öğretmenliği Gününde Anayasamızda ve yasalarımızda vurgulanan halkın nitelikli sanatı yaşama hakkının gerçekleşebilmesi, ülkemizin ve yurttaşlarımızın güzel sanatlar alanında yükselebilmesi, ulusumuzun çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkmayı hedefleyebilmesi için müzik eğitimcileri topluluğu ve onun meslek kuruluşu MÜZED olarak güncel, temel istemlerimiz şunlardır:
• Öğretmenlik mesleğinin ve eğitim sisteminin niteliğini yükseltmek amacıyla iyi
niyetlerle 2020’de uygulamaya konulan YKS/TYT’de ilk 800 bin kişi içinde olabilme baraj uygulaması, müzik öğretmeni adaylarını ister istemez bu baraj uygulamasının olmadığı diğer sanat eğitimi kurumlarımıza yöneltmiş, eğitim fakültelerinin müzik eğitimi anabilim dallarına zarar vermiş; niteliksel ve niceliksel başarı düzeyinin büyük darbe yemesine yol açmıştır. Bu nedenle kapanan veya kapanmanın eşiğine gelen müzik eğitimi anabilim dallarımız vardır. Durum vahimdir. Millî Eğitim Bakanlığımızı ve Yükseköğretim Kurulumuzu 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 43. Maddesi uyarınca işbirliği yaparak bu hatalı uygulamayı düzeltmeye; Eğitim Fakültelerimizin özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümlerine başvuruda YKS/TYT’de istenen ilk 800 bin aday arasında olma
barajına son vermeye; Darülmuallimin kuruluşunun 176.; Musıkî Muallim Mektebinin kuruluşunun 100. yılında Eğitim Fakültelerimizin bu bölümlerinin kapanmasının önüne geçmeye çağırıyoruz.
• İlköğretim öncesinden üniversite sonuna değin örgün eğitimde ve yaşam boyu halk eğitiminde güzel sanatlar alanına verilen önemin, yatırımların yükseltilmesini; müzik,resim derslerinin bütün eğitim kademelerinde zorunlu ortak dersler arasında yer almasını, sanat eğitimi derslerine dal öğretmenlerinin girmesini, çocukların sanat eğitimcisiyle daha erken yaşlarda tanışabilmesinin sağlanmasını, her yaştan yurttaşın nitelikli sanat etkinliklerini daha çok izleyebilmesinin yanında ilgi duyduğu sanat alanlarında kendini geliştirebilmesi, uygulayabilmesi olanaklarının yaratılmasını, öğretim programlarının ülkenin ve çağın gereksinmeleri doğrultusunda yetkili uzmanların, eğitimcilerin, alandaki meslek kuruluşlarının katılımlarıyla güncellenmesini, okulların müzik odalarıyla, çalgılarla, resim atölyeleriyle, çok amaçlı salonlarla donatılmasını çağdaş bir Türkiye için zorunluluk olarak görüyoruz.
• Güzel sanatlar eğitiminin her alanında eşgüdüm sağlanabilmeli, sistemin
işlevselliği için Millî Eğitim Bakanlığı içinde Güzel Sanatlar Eğitimi Genel Müdürlüğü kurulmalıdır.
• Millî Eğitim Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı alanındaki sanat eğitimi,
uygulamaları alanlarındaki işbirliği geliştirilmeli, eğitimci, sanatçı istihdamı için
kurumlardaki boş kadroları tamamlanmalı, sanat kurumları yurt düzeyinde
yaygınlaştırılmalıdır.
• Devlete, vakıflara, özel sektöre bağlı bütün eğitim merkezleri, sanatsal yapılar, olanaklar bir planlama doğrultusunda yetkili sanatçılar, eğitimciler gözetiminde sanata ilgi duyan tüm yurttaşların ücretsiz olarak yirmidört saat yararlanabileceği bir işlevselliğe, verimliliğe kavuşturulmalıdır.
2024 yılı 1 Kasım Müzik Öğretmenliği Günü’nde bu ivedi önerilerimizi gereği için
devletimizin, kamuoyunun dikkatlerine sunuyoruz.
CUMHURİYETİMİZİN İLANININ 101., MUSIKÎ MUALLİM MEKTEBİMİZİN
AÇILIŞININ 100. YILI VE 1 KASIM MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ GÜNÜ KUTLU OLSUN!
Prof. Dr. Uğur Alpagut (Müzik Eğitimcileri Derneği MÜZED Genel Başkanı)