Müzik eğitimcileri, müzik bilimcileri ve sanatçılarının Dünya çapındaki üst örgütü olan Dünya Müzik Eğitimi Birliği (ISME) tarafından düzenlenen 31. Dünya Müzik Eğitimi Konferansı, Brezilya’nın Porto Alegre Kentinde 20- 25 Temmuz 2014 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Brezilya Konferansında ülkemizi, ISME’nin Türkiye’deki ulusal ortağı (INA üyesi) olan Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED) temsil etti. Konferansın kapanış oturumunda, daha önce İSME Yönetim Kurulunca yapılan seçim sonucuna göre; 2018 yılında gerçekleştirilecek 33. ISME Dünya Konferansının, aday 12 ülkeden biri olan Türkiye’de yapılması kararı kamuoyuna açıklandı. Buna göre dört yıl sonra Türkiye, Dünya müzik eğitim, bilim ve sanat çevrelerinde tanınan çok önemli ve değerli isimleri İstanbul’da konuk edecek.
Genel Merkezi Ankara’da bulunan Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED), kurulduğu 1999 yılından bu yana ülkede müzik eğitimi adına önemli etkinlikler ve çalışmalar gerçekleştirdi. MÜZED, ISME Dünya Konferansını Türkiye’ye getirebilmek için üç yıldır etkin bir çalışma yürüttü. Önce, 2018 Dünya Konferansına aday olan 12 ülke arasından ilk beş ülke içinde yer alan Türkiye; MÜZED’in ev sahipliğinde 17- 19 Nisan tarihlerinde İstanbul’da, Amerika, Avrasya ve Orta Doğu ülkelerini kapsayan üç günlük “İpek Yolu’nda Müzik Kültürü ve Eğitimi” temalı bir bölgesel konferans gerçekleştirdi.
Brezilya Konferansında ülkemizi MÜZED Uluslararası İlişkiler Sekreteri Bolu AİBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur ALPAGUT ve MÜZED Üyeleri Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Abdullah UZ, ABD Baltimore Johns Hopkins Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Serap BAŞTEPE- GRAY ve İzmir’den müzik eğitimcisi Maria Rita EPİK temsil ettiler.
Şimdi Türk müzik eğitimcileri, müzik bilimcileri ve sanatçıları, dünyanın farklı coğrafyalarından 2018 yılında Türkiye’ye gelecek binlerce müzik eğitimcisini, müzikbilimcisini ve sanatçısını konuk edecek olmanın heyecanını yaşıyorlar.
Brezilya’dan 2018 ISME 33. Dünya Konferansının İstanbul’da yapılması kararını MÜZED olarak Türkiye’ye getirdik. Bu başarı inanıyoruz ki müzik eğitimcilerimiz, müzikbilimcilerimiz, sanatçılarımız, sanat ve eğitim kuruluşlarımız başta olmak üzere bütün milletimizindir. Bu başarıya ulaşmamızda bize destek olan bütün kurum ve kuruluşlara, basınımıza, üyelerimize ve tüm dostlarımıza içten teşekkürlerimizi sunarız.
Sanat alanında Türkiye’de yapılacak dünya çapında böylesine önemli bir konferans, yaklaşık iki hafta boyunca Türkiye’nin her yönüyle kültür sanat birikiminin dünyaya tanıtımı için büyük fırsat olacaktır. Elbette olayın başta müzik endüstrisi ve kongre turizmi olmak üzere çok önemli bir ekonomik boyutu da olacaktır. Devletimizin ve iş dünyamızın,Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı ISME 2018 İstanbul Dünya Konferansına gerekli desteği sunacağına inanıyoruz. düşünüyoruz.
ISME 2018 İstanbul Dünya Konferansının ana teması ünlü halk ozanımız Âşık Veysel Şatıroğlu’nun bir deyişinde dile getirdiği: “Uzun ince bir yoldayım/ Gidiyorum gündüz gece” dizeleridir. İnanıyoruz ki konferansımız, bütün dünya ulusları arasında etkili bir kültürel, sanatsal işbirliğinin, etkileşimin gerçekleştirilmesinin yanında; bölgemizde, dünyada, barışın ve kardeşliğin güçlenmesine de önemli katkılarda bulunacaktır. İlgili devlet kurum ve kuruluşlarımızı, üniversitelerimizi, yerel yönetimlerimizi, sanata duyarlı sanayici ve işadamlarımızı, sanat, eğitim kuruluşlarımızı, eğitimcilerimizi, sanatçılarımızı, sanatseverlerimizi MÜZED öncülüğünde ve “Uzun ince bir yolda” gerçekleştirilecek ISME 2018 İstanbul Dünya Konferansı hazırlıklarına güç ve destek vermeye, MÜZED ile iletişime geçmeye çağırıyoruz.
Refik SAYDAM
Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED) Genel Başkanı
[email protected] / Tel: 0505 359 25 21
Soldan Sağa: Angela RUGGLES (ISME Genel Sekreteri), Prof. Abdullah UZ, Prof. Dr. Uğur ALPAGUT, Dr. Serap BAŞTEPE GRAY, Maria Rita EPİK, Margaret BARRETT (ISME Başkanı)
MÜZED Genel Merkezinde Basın açıklaması fotoğrafları