25.12.2021
BASINIMIZIN, KAMUOYUNUN, HÜKÜMETİMİZİN, MİLLETVEKİLLERİMİZİN, SENDİKALARIMIZIN DİKKATİNE
3600 EK GÖSTERGE İÇİN 1’İNCİ DERECEYE ULAŞMIŞ OLMAK
YETERLİ SAYILMALIDIR.
Müzik Eğitimcileri Derneği olarak kamu çalışanlarının ve emeklilerinin mali durumlarının bir nebze de olsa iyileştirilmesine katkıda bulunması açısından yıllardır üzerinde konuşulan 3600 ek gösterge çalışmalarının nihayet ülkemizin gündemine gelmesini olumlu, gerekli buluyor ve bir an önce sonuçlandırılmasını istiyoruz. Yasa taslağının oluşumunda ve görüşmelerde elbette kamu çalışanlarımızın, sendikalarımızın istemlerinin dikkate alınarak kapsamın genişletilmesini bekliyoruz.
Yasa çalışmalarının sonuçlandırıldığında mağduriyetler yaratmaması için bir konuya dikkat çakmak istiyoruz:
Ağustos ayı sonunda 3600 ek göstergeye ilişkin basına yansıyan ilk taslak yasa metninde 657 sayılı Kanuna tabi olan öğretmenlerin, hemşirelerin, emniyet mensuplarının ve din hizmetleri sınıfında görev yapan personelin 1’inci derecedeki ek göstergelerinin 3600’e ulaştırılmasının hedeflendiği vurgulanmıştı. Ancak taslak metnin devamında bu mesleklerde görev yapan personelin aynı zamanda “en az 4 yıl süreli yükseköğretim veren fakülte ve yüksekokullardan mezun olması gerektiği” belirtilmişti.
9 Ekim günü Gazeteci Sayın Faruk Erdem tarafından Sabah Gazetesi internet sitesinde yapılan bir haberde “(…)daha önceki çalışmalarda sadece 4 yıllık üniversite mezunu ve belli meslek gruplarını kapsayacak bir çalışma olmuştu. Şimdi bu kriterlerin değişip değişmeyeceği de değerlendirilecek. Statüye göre artış yapılırsa lise mezunları da yararlanacak. Ayrıca ek gösterge artışının sadece mevcut memurları mı yoksa emekli olmuş memurları da mı etkileyeceği de yine çalışma gündeminde olacak.” bilgileri yer aldı.
3600 ek gösterge kapsamında düşünülen kamu personelinin ve emeklilerinin öğrenim durumuyla ilgili belirsizliğin devam ettiği izlenimi doğmuştur.
Kamu çalışanlarının en az lisans düzeyinde öğrenim yapmış olması gerekliliği itiraz edilmeyecek bir konudur ve çağa uygun bir gerekliliktir.
Ancak bugün sayıları artık azalmış olsa da öğretmen yetiştiren yüksek okulların henüz üniversiteye dahil edilmediği dönemde mezun olmuş (tamamına yakını emekli konumda olan) bir grup öğretmenimiz, kamu çalışanımız bulunmaktadır. 3 yıllık ve 2 yıllık Eğitim Enstitülerinden, yüksek okullardan mezun olan bu öğretmenlerimizin, kamu çalışanlarımızın önemlice bir bölümü Açık Öğretim Fakültesinde lisans tamamlama programlarını bitirmiştir. Ancak uygulamalı dallarda özellikle Müzik Öğretmenliği alanında üniversitelerin ilgili bölümlerinde açılan lisans tamamlama programlarının oldukça sembolik düzeyde kalması ve açık öğretimde de bu alanda lisans tamamlama programı açılmaması nedeniyle bu öğretmenlerimizin 4‘üncü yılı tamamlamaları mümkün olamamıştır. Ancak 3 ve 2 yıllık eğitim enstitüsü mezunu öğretmenlerimiz 1. Derecenin 4. Kademesine de ulaşmışlardır. Lisans tamamlama olanağı bulamayan öğretmenlerimiz, kamu çalışanlarımız bugüne dek lisans mezunlarıyla hiçbir ayrım yapılmadan kamuda görev almış, pek çok alanda yöneticilik yapmış, ordumuzun gereksinim duyduğu dönemlerde yedek subay olarak görev yapmışlardır.
Bilindiği gibi 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36. (Değişik: 30/5/1974 – KHK-12; Değiştirilerek kabul: 15/5/1975 – 1897/1 md.) maddesinin “Ortak Hükümler” bölümündeki derece ve kademe cetvelinde 2, 3, 4, 5 ve 6 yıllık yüksek okul mezunlarının 1’inci derecenin son kademesine kadar yükselebileceği hükme bağlanmıştır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun, 1’inci derecenin son kademesine kadar yükselme hakkı tanıdığı; bugüne değin kamuda hiçbir ayrım yapılmadan yöneticilik görevlerine atanabilmiş olan bir kamu çalışanını veya emeklisini lisans tamamlama olanağı bulamayıp 4 yıllık yüksek okul mezunu olamadığı gerekçesiyle 3600 ek gösterge kapsamının dışında tutmak Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı düşeceği gibi kamu vicdanını da yaralayacaktır. 3600 EK GÖSTERGE İÇİN 1’İNCİ DERECEYE ULAŞMIŞ OLMAK YETERLİ SAYILMALIDIR.
Müzik Eğitimcileri Derneği olarak üye topluluğumuzun haklı istemlerini içeren bu önemli ayrıntıyı, konuyla ilgili görüşmeler yapan Konfederasyon yöneticilerimizin, Hükümetimizin, Parlamentomuzun da değerlendireceğine ve yasa çalışmaları içinde olası bir hatayı ortaya çıkmadan düzelteceğine inanıyor, konuyu önemle dikkatlerine sunuyoruz.
Saygılarımızla.
Refik SAYDAM Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED)Genel Başkanı